Er zijn vele mensen die last hebben van haaruitval, maar ongetwijfeld zijn er meer mannen dan vrouwen. Daarnaast kleeft er een sterk stigma aan kalende mannen, alhoewel dat vaak aan de gestigmatiseerde, kalende man zelf ligt. Hij past de veronderstelde negatieve oordelen van anderen op zichzelf toe en houdt deze voor waar.
We gaan nu wel heel erg de psychologische kant op, dus laten we vooral gaan kijken hoe dit stigma zich in de praktijk uit, en welke gevolgen het heeft.
Kaal worden, niks nieuws toch!?
Kaal worden is al zo oud als de weg naar Rome, bij wij van spreken, al geloof ik dat onze voorouders die we tot mensen mogen rekening vast en zeker ook met haaruitval te maken hadden. Ik heb het dan over haaruitval die erfelijk bepaald is, oftewel erfelijke mannelijke haaruitval. Dit volgt vaak een vast patroon en begint met het uitdunnen van de haren op de slapen (de zogenaamde ‘inhammen') en de kruin, om vervolgens helemaal kaal te worden met alleen nog wat haar aan de zijkanten van het hoofd. Oké, dat is dus Androgenetische Alopecia, en bestaat al zo lang als wij bestaan. Eigenlijk gek dat daar nog geen middel ter voorkoming voor gevonden is. Want, dat stigma is niet niks…
De kalende man met een stigma
Het stigma dat aan kalende mannen kleeft is natuurlijk ouderdom; de veronderstelling dat iemand die kalend is al op een behoorlijke leeftijd is. Natuurlijk weten we dat ook jonge mannen kaal worden maar het is wetenschappelijk bewezen dat proefpersonen die foto's van kalende mannen te zien kregen, de geschatte leeftijd van deze mannen significant hoger lag dan als deze zelfde mannen met haar getoond werden. En, ze werden beoordeeld als minder aantrekkelijk.
Op zich is dit nog niet zo erg. Het wordt namelijk pas kwalijk als de kalende man zich hier constant bewust van is. Kwalijk omdat de vooroordelen die voortkomen uit het stigma aangesterkt worden in het brein van de kalende man. Hij gaat zich onzeker voelen, kleed zich minder netjes, en wordt minder sociaal. Daarnaast kan het zich gaan uitten in het werk, met -ook hier weer- mindere prestaties. Maar is het ook echt zo dat kalende mannen minder aantrekkelijk zijn?
Zijn kalende mannen minder aantrekkelijk?
Het onderzoek dat ik zojuist aanhaalde wees uit dat kalende mannen ouder geschat worden dan niet-kalende mannen. Echter, er moet hier een kanttekening gemaakt worden. Er zijn namelijk ook andere vergelijkbare onderzoeken gedaan, en hierbij werden foto's digitaal gemanipuleerd om mannen met en zonder haar te tonen, en met gelaatstrekken die zelfverzekerdheid uitstralen of juist onzekerheid. En wat bleek… mannen die kalend zijn maar zelfvertrouwd overkomen worden niet veel minder aantrekkelijk geschat dan mannen met een volle bos haar.
De kalende man kan er dus zelf iets aan doen! Hij moet ervoor zorgen dat hij zich zelfverzekerd voelt. Maar wat als hem dat nu niet lukt? Er is gelukkig een middel op de markt waarvan de werking wetenschappelijk is bewezen, en dit middel bevat het actieve ingrediënt finasteride.
Waar kun je deze finasteride kopen?
Als je finasteride wilt kopen kun je hiervoor naar je huisarts gaan en vragen om een recept zodat je het in de apotheek kunt ophalen. Een andere optie is de finasteride online te bestellen. Maar waar koop je dat dan online? Er zijn namelijk een hele hoop online shops die dit middel aanbieden en waarbij je geen recept van de dokter nodig hebt. Een beetje linke soep dus! Om ervoor te zorgen dat je op een veilige manier finasteride koopt kun je gebruik maken van een stappenplan om de online shop te verifiëren zodat je ervan overtuigd kunt zijn dat je betrouwbare, authentieke finasteride in handen hebt.
Echter, voordat je met finasteride begint, begint het toch echt bij jezelf. Werk aan jezelf; slaap goed, eet gezond, laat tabak en alcohol staan, en ga lekker sporten. Je zult merken dat je al veer beter in je vel zit, en misschien dit ‘wondermiddel' wel helemaal niet nodig hebt.