De 6 stappen van een succesvolle linkbuildingstrategie

1. Leer je publiek kennen

Als u meer mensen naar uw website wilt trekken, moet u twee dingen weten: wie uw doelgroep op dit moment is en hoe uw ideale doelgroep eruitziet. Dit zal u helpen uw huidige publiek te behouden en uit te breiden en nieuwe doelgroepen te bereiken die geïnteresseerd zijn in wat u te bieden heeft. Doe wat onderzoek om je publiek te leren kennen . Dit zal je niet alleen helpen om ze beter te begrijpen, het maakt het ook mogelijk om te bepalen wie je gewenste doelgroep is en of je ze nu bereikt.

Om een voorbeeld te geven: bij Yoast zijn we begonnen met een publiek dat voornamelijk uit webontwikkelaars bestond. We wilden ons publiek echter verbreden naar een meer algemene groep WordPress-gebruikers (met behoud van ons oorspronkelijke publiek). Daarom hebben we onze inhoud aangepast aan deze bredere groep mensen. Maar om ons nieuwe publiek te bereiken, moesten we ook links krijgen van andere websites waar deze WordPress-gebruikers te vinden waren.

2. Maak een lijst met sites die uw publiek aanspreken

Wanneer u weet wie uw gewenste doelgroep is, is het tijd om een lijst te maken met websites die u kunnen helpen hen te bereiken. Vind de websites die deze doelgroep al aanspreken. Met links van deze websites kunt u mensen bereiken die mogelijk geïnteresseerd zijn in uw website, maar er nog niets van weten.

Houd er rekening mee dat u niet van elke website een link wilt hebben. Een link van een website met spam of een website die helemaal niets met uw niche te maken heeft, is helemaal niet waardevol. In sommige gevallen kan het zelfs averechts werken en je rankings schaden. Blijf uit de buurt van spam-websites, betalen voor uw links en andere DON'Ts voor het bouwen van links . Linkbuilding is niet zomaar een truc. Het verkrijgen van deze links zou moeten aanvoelen als een normale marketinginspanning en onderdeel van een holistische SEO- aanpak.

3. Schrijf geweldige content

Om ervoor te zorgen dat andere websites naar uw inhoud linken, moet u inhoud hebben waardoor ze daadwerkelijk naar uw pagina willen linken. Dat betekent dat je kwalitatieve content moet creëren . Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar denk na over wat uw publiek zal aanspreken, wat ze willen weten en welk uniek standpunt u te bieden heeft. Als je producten of diensten verkoopt, schrijf dan niet alleen waarom het zo geweldig is en dat ze het zeker moeten kopen. Maak inhoud die antwoord geeft op een vraag van uw publiek, of een probleem oplost waarmee ze worden geconfronteerd. Geef ze de informatie waarnaar ze op zoek zijn en u bouwt niet alleen vertrouwen op, maar u krijgt ook meer links naar uw pagina, omdat andere websites de waarde van uw inhoud zullen zien.

Bovendien moet u rekening houden met de leesbaarheid van uw inhoud. Zorg ervoor dat uw pagina's en artikelen goed gestructureerd en mooi geschreven zijn . Als je wat meer begeleiding nodig hebt als het gaat om het maken van geweldige inhoud, hebben we veel blogposts over content-SEO en zelfs een SEO-copywritingtraining .

4. Koppel content aan websites

Als je tevreden bent met de inhoud die je hebt geschreven, is het tijd om in de lijst met websites te duiken die je in stap 2 hebt gemaakt. Welke websites zullen waarschijnlijk linken naar de inhoud die u heeft gemaakt? Je voelt misschien de drang om alles wat je hebt gemaakt gewoon naar elke site op je lijst te sturen, maar dit zal waarschijnlijk je kansen schaden dat iemand naar je inhoud linkt. Mensen hebben geen tijd om 5 blogposts te lezen en te beslissen welke ze leuk vinden, en je kunt overkomen als spam.

Kies verstandig en doe je best om die websites te vinden die passen bij het specifieke onderwerp van je blogpost of pagina. Deze websites zullen waarschijnlijk eerder geneigd zijn om te linken, omdat uw blogpost bij hun inhoud past. Wat nog belangrijker is, bezoekers die naar uw website komen na die link, zullen echt geïnteresseerd zijn in uw inhoud (waardoor de kans op conversie en terugkerende bezoeken veel groter wordt). Ook goed om te weten: als je een long tail-zoekwoordbenadering hebt (schrijven over kleine en niche-onderwerpen), zal het aantal websites dat goed past klein zijn. Dit is niet per se een slechte zaak, aangezien zeer specifieke content ook kan betekenen dat deze weinige websites meer geneigd zijn om naar uw inhoud te linken.

5. Reik uit

Nadat u hebt besloten met welke website(s) u contact wilt opnemen, is het tijd om contact met hen op te nemen. Je kunt een e-mail sturen, maar sociale media zoals Twitter zijn ook een geweldige manier om contact met mensen op te nemen. Om uw kansen op het krijgen van die backlink te vergroten, moet u de website en het publiek kennen waarop ze zich richten. Dit helpt je om op een persoonlijke manier contact te maken, wat je ook wilt doen. Verstuur nooit geautomatiseerde e-mails of directe berichten. Stuur ze een beleefde e-mail waarin je hen vertelt over je inhoud en vraag hen een link naar je inhoud te plaatsen. Houd er rekening mee dat u vaak helemaal geen antwoord krijgt.

Om uw kansen op een link naar uw pagina te vergroten, moet u uitleggen waarom uw inhoud uniek is. Proberen om een link voor een blogpost te krijgen die heel eenvoudig is en door iedereen geschreven zou kunnen zijn, heeft minder kans van slagen dan wanneer je unieke inhoud levert. Content die mensen alleen op uw website kunnen vinden. Dat gezegd hebbende, maak je e-mail niet te lang, omdat dit ertoe zal leiden dat mensen hem helemaal niet lezen.

6. Gebruik sociale media!

Het bereiken van specifieke mensen of websites is een manier om links naar uw content te krijgen. Een andere geweldige manier om links te krijgen en tegelijkertijd een nieuw publiek te bereiken, is door sociale media te gebruiken . Zorg ervoor dat u uw nieuwe inhoud deelt via sociale platforms zoals Twitter. Misschien zelfs wat tweets sturen naar specifieke mensen die je artikel misschien leuk vinden. Facebook is ook een geweldige manier om bekendheid te krijgen voor je artikelen, het geeft je ook de mogelijkheid om je inhoud te promoten en nieuwe mensen te bereiken. Als mensen je inhoud leuk vinden, delen en erover praten op sociale media, ontvang je vast ook wat meer links.

Als u een e-Commerce-site heeft, heeft linkbuilding zijn eigen uitdagingen. De meeste websites zijn niet zo enthousiast over het linken naar een pagina die producten verkoopt. Daarom moet u inhoud maken die niet is gericht op het verkopen van uw product. Richt uw inhoud op het helpen van uw publiek met alles wat met uw product te maken heeft. Beantwoord hun vragen, toon je expertise over het onderwerp en creëer content die echt interessant is voor je publiek.

Als je grasmaaiers verkoopt, schrijf dan artikelen over onderwerpen als 'Hoe maak je je tuin zomerklaar', waar je eigenlijk veel meer bespreekt dan alleen het gras maaien. Of als je meubels verkoopt, schrijf dan een artikel over de laatste trends op het gebied van interieurdesign. Dit type inhoud is veel beter deelbaar voor andere mensen buiten uw bedrijf. Wat uw kansen op het krijgen van relevante links vergroot.

Bereik je netwerk

Een gemakkelijke manier om een paar backlinks naar uw website te krijgen, is door contact op te nemen met uw zakenpartners. Misschien is een van je blogs interessant voor hen om naar te linken. Of misschien kun je zelfs een gastblog schrijven voor hun website. Het kan gemakkelijker zijn om contact op te nemen met mensen waarmee u zaken doet. Zorg er wel voor dat de backlink relevant is en niet geforceerd aanvoelt. Zoals we al eerder zeiden, moet linkbuilding altijd natuurlijk aanvoelen.

Linkbuilding voor bloggers kan moeilijk zijn. Zeker als je net begint. Maar het kan je helpen om meer volgers te krijgen en andere bloggers te ontmoeten die je kunnen helpen. In plaats van iemand te e-mailen en om een link te vragen, kun je ook lid worden van een groep op Facebook of beginnen met gastbloggen.

Facebook-groepen

Worden uw handen zweterig bij het idee anderen te moeten e-mailen om links te vragen? Wees niet bang! Gelukkig zijn er veel Facebook-groepen waar je andere bloggers kunt ontmoeten en bereiken. Kijk rond voor groepen over welke onderwerpen je ook schrijft, van SEO en digitale marketing tot bullet journals. Sluit je aan bij een paar die je interessant lijken. U kunt deelnemen aan het gesprek en uw link delen waar dit passend lijkt. Zorg er wel voor dat je niet als spam overkomt. En wanneer een andere blogger post dat ze aan het schrijven zijn in een blogpost, kun je je link in de reacties plaatsen. Met een beetje geluk sta je in hun blogpost.

Gastbloggen

Een andere optie om links naar uw website te krijgen, is door gastbloggen. Vaak genoeg zijn blogs op zoek naar input van collega-bloggers en laten ze je in ruil daarvoor linken naar je eigen inhoud. U krijgt niet alleen een link naar uw pagina van een relevante website. Je stelt jezelf ook voor aan de lezers van die specifieke blog. Bezoek je favoriete blogs, of blogs die vergelijkbaar zijn met die van jou, en controleer of ze openstaan voor gastinzendingen. Meestal vermelden ze dit op hun contact- of samenwerkingspagina.

Een succesvolle linkbuildingstrategie moet er altijd op gericht zijn om een nieuw, ambitieus publiek naar uw website te halen. Een (welkome) bijwerking is dan een hogere ranking in Google. Zolang je linkbuilding beschouwt als een manier om andere sites te bereiken om meer bezoekers van die site te krijgen, doe je het op de 'juiste' manier.